25. helmikuuta 2011

Augusten Burroughs: Maagista ajattelua

Augusten Burroughs: Maagista ajattelua
Yhdysvallat 2004 (suom.2010)
266 sivua, Sammakko


LYHYESTI: Juoksee saksien kanssa - poika kasvoi isommaksi, joskaan ei niin aikuiseksi kuitenkaan.

MIKSI?: En suuresti innostunut Burroughsin kuuluisaksi tehneestä Juoksee saksien kanssa - muistelmista, mutta halusin kuitenkin tutustua tähän kun sattui kohdalle kirjastossa.

FIILIS: Kolmekymppinen, neuroottinen ja monella tapaa erikoinen kirjailija kertoo tositarinoita elämästään. Monet niistä liittyvät omituisiin sattumiin esim. homotreffeillä ja nuoruuden kummallisiin kohtaamisiin.

Minulla ja kirjailija Burroughsilla on varsin vähän yhteistä. Rikas mainosmies- ja kirjailijaelämä, lyhyet ihmissuhteet ja urbaani New Yorkilainen arki ovat kaukana todellisuudestani. Kuitenkin hänen avoin ja samalla intiimi tapansa kertoa kaikki kauheudet, noloudet ja sattumukset elämästään tekee lyhyistä tarinoista mahdollisia samaistua ja eläytyä.

Burroughs tekee samaa kuin vaikkapa Anna-Leena Härkönen eli tuulettaa "yleistä mielipidettä": hän tavallaan rikkoo rajoja sen suhteen mitä saa sanoa ääneen ja mitä mieltä olla. Mikään maailmanparannus opus tämä ei suinkaan ole ja lukijan on kestettävä varsin rajuja ja rivojakin tapauksia. Mitä tapahtuikaan sen katolisen papin kanssa tai silloin kuin vain tietää olevansa adoptoitu tai kun hullu kodinhoitaja meinaa viedä kaiken?

Pidin näistä yllättävän paljon. Kokoelma muodostaa kaarellisen tarinan, vaikka jokaisen voisi lukea myös itsenäisesti. On hyvä jos lukija on tutustunut myös Juoksee saksien kanssa - kirjaan, niin tietää mistä kirjailija on tulossa. Taidan seuraavaksi lukea Kuivilla

TÄHDET:
+ + + + (+)

Onko kukaan lukenut Burroughsin fiktiokirjoja?  Nämä omaelämänkerralliset ovat ainoat, jotka on suomennettu.

4 kommenttia:

  1. Minulla on tämä hyllyssä. Valitettavasti siellä on monta muutakin, liian monta... ja kirjastosta haen tänään lisää, muutama jota olen jonottanut kauan. On siis pakko karsia ja puntaroin juuri, saako tämä vielä jäädä. Taidan antaa sille mahdollisuuden. Tämä arviosi tuli siis kreivin aikaan!

    VastaaPoista
  2. Kiitos arviosta. Lainasin tämän juuri toissapäivänä kirjastosta, eli arviosi tuli oikein sopivaan aikaan minullekin :)

    Burroughsin kirjoista Running with Scissors on luettu ja kohtalaisesti tykätty, kirja-alessa pyörittelin käsissäni A Wolf at the Tablea, mutta jätin sen ostamatta. Kuivilla kiinnostaa ehkä tuota lapsuustraumakuvausta enemmän, joten sen ehkä luen joskus. Pikainen selailu kirjastossa vakuutti kuitenkin, että tämän kokoelman haluan lukea nyt.

    VastaaPoista
  3. Onko Burroughs kirjoittanut muuta kuin omaelämäkerrallisia kirjoja?

    Olen lukenut häneltä tuon Running with Scissors ja A Wolf at the table. Dry odottaa hyllyssä.

    Tuo wolf at the table on huomattavasti "vakavampi" kirja kuin Running with scissors ja se taustoittaa lähinnä Burroughsin lapsuutta ja varhaisnuoruutta.

    Tuossa on arvostelu, jonka olen kirjoittanut siitä joskus:

    http://mainoskatko.blogspot.com/2010/12/psykopaatti-isa-ja-poika.html

    VastaaPoista
  4. Elma Ilona - kaikella aikansa, mutta näitä voi lukea myös ihan välipalana muiden välissä - ovat lyhyitä ja yksittäisiä - jos tietysti malttaa, minä ainakin halusin lukea aina seuraavan ja seuraavan...

    Miia - tartu vaan tähän ja kerro sitten miten kävi!

    Elegia - en nyt sitten osaakkaan ihan sanoa, että onko Burroughs kirjoittanut ihan fiktiota? Ilmeisesti esikoinen Sellevision olisi ainakin ollut sitten tällainen? Sitä ei kai paljoakaan ole arvostettu verrattuna näihin muihin. Eli minulla taisi olla pieni ymmärryskatkos.

    VastaaPoista